Baroul Prahova - COMUNICAT

COMUNICAT

 
Publicat in: 11 June  2020 (21:00:01)

  

     Avand in vedere Comunicatul emis de Consiliul Superior al Magistraturii in data de 04.06.2020, prin care s-a hotarat admiterea cererii de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna judecator Georgiana-Livia Stefan din cadrul Tribunalului Iasi, precum si apararea independentei aceleasi doamne judecator, Consiliul Baroului Prahova isi exprima solidaritatea fata de colegii din Baroul Iasi, sustinand punctul de vedere al acestui barou, precum si al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Este regretabil incidentul care a avut loc la Iasi in sala de judecata, incident care trebuia solutionat printr-o colaborare institutionala activa. Este regretabil modul distorsionat in care a fost interpretat Comunicatul UNBR cu privire la incidentul din data de 25 febr. 2020, mod care a determinat apararea reputatiei profesionale a doamnei judecator Georgiana-Livia Stefan.
     Consideram ca un dialog constructiv intre Consiliul Superior al Magistraturii si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania ar fi de natura sa ajute la redresarea relatiilor intre aceste doua corpuri profesionale ale dreptului. Solicitam pe aceasta cale Consiliului Superior al Magistraturii sa dea eficienta Ghidului de Bune Practici, astfel incat sa dispara atitudinile de impolitete profesionala, de aroganta si lipsa de umanitate manifestate de unii dintre magistrati pe parcursul sedintelor de judecata, nemaiavand loc incidente de genul celor de la Iasi.      Consideram ca se impune respectarea de catre colegii magistrati a dispozitiilor art. 91 al 4 din Codul de Procedura Penala, precum si ale Protocolului incheiat in materia asistentei judiciare obligatorii in procesul penal, dispozitii in care se arata in mod clar faptul ca mandatul avocatului din oficiu inceteaza de drept la prezentarea in cauza a avocatului ales.
     Nu in ultimul rand, consideram ca, asa cum avocatii isi manifesta respectul fata de actul de justitie si fata de magistrati, se impune ca, la randul lor sa fie tratati cu aceeasi condescendenta de catre acestia din urma, fiind binecunoscut faptul ca avocatii sunt parteneri egali si indispensabili ai actului de justitie.
     Baroul Prahova ii asigura pe colegii din Baroul Iasi de intreaga solidaritate si sustinere in toate demersurile pe care le vor intreprinde in vederea asigurarii si apararii drepturilor legitime ale profesiei de avocat.

~


Copyright 1872 - 2020 Baroul Prahova