Cum se poate majora capitalul social, asa incat firma sa ramana platitoare de impozit pe profit

Majorarea capitalului social este o practică uzuală a societăților comerciale, înregistrată destul de des la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). De altfel, majorarea capitalului social la cel puțin 45.000 de lei, reprezentând plafonul minim de la care o firmă poate opta pentru plata impozitului pe profit, în detrimentul celui pe veniturile microîntreprinderilor, a fost aleasă în ultima perioadă de numeroase companii ce ar trebui să aplice de-acum impozitarea pe veniturile microîntrepriderilor, ca urmare a majorării plafonului de venituri pe anul fiscal anterior de la 100.000 la 500.000 de euro. Practic, majorarea capitalului social până la valoarea amintită reprezintă portița oferită de legislație firmelor care vor să rămână la impozit pe profit și începând din februarie.

societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere, devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, din luna februarie.

Cu o excepție însă, regăsită în sistemul fiscal chiar de la 1 ianuarie 2017. Concret, plafonul capitalului social la înființare, în funcție de care se poate alege între aplicarea impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor a scăzut de la 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei) la 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).

În plus, opțiunea firmelor de a deveni plătitoare de impozit pe profit este valabilă și în cazul entităților care își completează pe parcurs capitalul social, până cel puţin la noul nivel fixat, adică 45.000 de lei.

De altfel, aceasta a fost și opțiunea aleasă de multe companii ce ar fi trebuit să aplice impozitul pe profit, raportat la veniturile totale înregistrate anul trecut.

Pentru a înțelege mai bine, să luăm exemplul unei firme plătitoare de impozit pe profit, care la finalul lui 2016 a înregistrat venituri de peste 100.000 de euro, dar până în 500.000 de euro, și care, totodată, avea în ianuarie 2017 un capital social de minimum 45.000 de lei.

Astfel, pentru a rămâne la impozit pe profit și din februarie 2017 începând, reprezentanții firmei trebuie să depună mai întâi formularul 010 „Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni” (termenul-limită de depunere este luni), în care vor face referire că veniturile realizate anul trecut au fost cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro.

Cum trebuie să procedeze societățile ulterior depunerii formularului de mențiuni 010, pentru rămânerea la impozit pe profit, ca urmare a îndeplinirii condiției de a avea un capital social de cel puțin 45.000 de lei?

Ulterior depunerii formularui 010, societatea își poate exercita opțiunea de a trece din nou la impozit pe profit începând cu trimestrul I din 2017, deoarece are capitalul social de cel puțin 45.000 de lei, depunând din nou declarația 010.

Formularul menționat va trebui însoțit, cel mai probabil, de o balanță contabilă și înregistrarea de mențiuni de la registrul comerțului. Totuși, aceste aspecte ar trebui clarificate prin norme de aplicare, ce nu sunt publice la acest moment.

Așadar, pentru a rămâne la impozitul pe profit, firmele aflate în situația de mai sus trebuie să depună de două ori formularul 010 până pe 27 februarie 2017. Mai întâi pentru trecerea de la impozit pe profit la impozit „micro”, iar apoi în sens invers, adică pentru revenirea de la impozit „micro” la impozit pe profit.